vakantiegevoelIk hoop maar even dat mijn afspraken van de afgelopen weken deze blog niet lezen. Ik ga namelijk een bekentenis doen. De vraag 'hoe was je vakantie?' zit bij mij in de ergernissen top 3. De eerste plaats wordt gedeeld met 'hoe was je weekend?' en met 'prettige jaarwisseling'. Vanwaar mijn allergie voor deze vraag? Immers, iedereen kan aan de foto van deze blog zien, dat ik geniet van ontspanning. Of ten minste dat mijn gezelschap geniet van de ontspanning, in dit geval tijdens een toetje op onze vakantie op Vlieland. Prachtig weer, wolken en zon die elkaar afwisselen, wuivend helmgras, zand tussen je tenen, het trage zweven van het vuurtorenlicht, de zonsopgang (komt één van de komende blogs nog terug), het cranberry taartje - genieten ten top. Waarom dan toch de ergernis.

Eigenlijk is het geen ergernis over de vraag. Ik kan me verheugen in oprechte belangstelling van de ander in dingen die ik in mijn leven meemaak. Ik ervaar verdieping in de relatie als er over en weer ruimte is om zaken te delen. Leuk dus! Mijn irritatie komt voort uit het exclusieve karakter van de vraag over de momenten van vakantie, weekend en vrije dagen. 'Prettige Kerst', ook zo één - past die nog in mijn top 3?

 

Ik heb volgens mij in mijn langdurige loopbaan nog nooit aan het eind van de week de vraag gehad: hoe was je werkweek? Terwijl dat toch minstens zo relevant is. Het lijkt wel of leuke dingen zijn voorbehouden aan de vakantieperiode en aan de twee dagen in de week dat er niet gewerkt wordt. In mijn ogen is echter de werkweek minstens zo belangrijk. Als we geen lol hebben in dat wat we doen, is er niet veel aan. Dan worden de werkdagen een lijdensweg, waarna er niets anders overblijft dat van weekend naar weekend te hoppen en ons ultieme geluk in de vakantie te vinden. Ik wens een ieder - ook mezelf - het geluk toe op het werk. Happiness@work zogezegd.

 

Mijn vrouw kreeg een keer een wijze raad mee toen ze na een ontspanningsperiode als een berg tegen de dagelijkse dingen opzag. Het advies luidde: neem de vakantie mee naar huis. Briljant in al zijn eenvoud. En concreet genoeg om over na te denken en in praktijk te brengen. Welke elementen uit de vakantie waar ik veel lol aan beleef, kan ik transporteren naar mijn leven van elke dag en incorporeren in mijn dagelijkse bezigheden waaronder mijn werk. Andersom geredeneerd: welke elementen in mijn werk waar ik erg veel plezier aan ontleen, kan ik vergroten en een ruimere plek geven. Werkgevers, directeuren en managers: wat doe jij er aan om je medewerkers tot hun recht te laten komen, in hun kracht te laten staan, te laten genieten, diep geluk te ervaren in hun werkzaamheden? Werknemer: welke verantwoordelijkheid neem jij om tot je recht te komen, in je kracht te staan, te genieten, geluk te ervaren. Of, zoals een trouwe lezer van mijn blogs mij als spreuk van een oudtante aanreikte: handen in de zon en aan mooie dingen denken (hij was in het Zwols mooier maar daar waag ik mij niet aan).

 

En als je dit bereikt, mag je voor één keer de naam van mijn bedrijf verbasteren en gelukzalig verzuchten: what a gig!