dageraadVorige keer had ik beloofd nog een keer op optimisme terug te komen. Bijgaande foto is een half jaar geleden genomen (*). Het was het ochtendgloren op Vlieland. Dat was een paar weken voordat mijn schoonvader hoorde dat hij darmkanker heeft. Mogelijk vind je dit een wat crue combinatie: darmkanker en dageraad. Toch is het precies waar ik de aandacht op wil vestigen.

Mijn schoonpapa pakte het nieuws op met een ongebreideld optimisme. Daar speelt zijn diepe Godsvertrouwen een rol in, maar ik ken ook mensen met een groot geloof die redelijk uit het veld geslagen zijn met zo'n boodschap. De stoma die hij sindsdien draagt, kent inmiddels vele voordelen en heeft met de nodige humor zijn plek veroverd. Het woonzorgcentrum waar hij versneld heen verhuisd is, doorstaat de vergelijking met het zelfstandig wonen glansrijk. De regelmatige onderzoeken helpen hem gezond te leven. Op zijn 82e heeft hij zelfs de eerste gesprekken in zijn leven met een psycholoog. Het geadviseerde piekerkwartier wordt omarmd om de nachtelijke rust te kunnen laten groeien.

Mijn schoonvader maakt waar wat de Indische filosoof Inayat Khan zei: Optimisme komt van God - pessimisme werd uit het menselijk intellect geboren. Maakt hij zijn dan geen zorgen? Och, de goede verstaander begrijpt dat het piekerkwartier niet voor niets is ingesteld. Valt het aanstaande afscheid hem dan zo gemakkelijk? Och, wie hem ziet genieten van zijn kinderen en kleinkinderen weet wel beter. Waar het mij om gaat, is de mindset waarmee hij de ontwikkelingen in zijn leven tegemoet treedt.

Met een hartstochtelijke oproep aan ons allen (mijzelf incluis) om de verstandelijke keuze te maken om optimisme te omarmen. Omdat optimisme ons zoveel meer brengt. In ons werk en zeker in ons leven. Of moet ik zeggen: in ons leven en zeker in ons werk? Zelfs als een keuze in zware omstandigheden - zelfs bij dreigend ontslag - zelfs in een frustrerend team - zelfs bij niet gerealiseerde doelstellingen. In die gevallen geldt (bedankt Pacelle van Gouthem voor de diep inspirerende uitspraak deze week): kies je voor lijden of voor zelfmedelijden?

(*) Althans, dat was de bedoeling. Ik ben mijn foto's van driekwart jaar kwijt door technische malheur. Optimist als ik ben heb ik dus maar een oudere foto gebruikt J.