paaltjeJe zult begrijpen dat tijdens mijn wandelcoaching al mijn aandacht is gericht op mijn klant en ik volledig gefocust ben op issues, verdieping en verandering. Af en toe valt mijn oog tijdens het werk op mijn omgeving en neem ik iets bijzonders waar. Meestal is dat een tafereeltje van dieren in actie, maar soms is het iets dat te fotograferen valt. Zoals bijgaande foto. Genomen bij een wegopbreking bij het Hoornse Meer in Groningen. Vanwaar mijn verbazing?

Nou, deze aankondiging had ik allereerst nog nooit eerder gezien en ten tweede was er behalve dit bord geen paal te zien. Het bord stond zogezegd voor paal. Het paste wonderwel uitstekend in het thema dat op dat moment in de coaching aan de orde was. En een thema dat ik ook bij teamsessies en bij verandertrajecten tegen kom. Communicatie!

Briljant eigenlijk. Ik zeg wat ik ben: paaltje. Ik zou willen dat er in bedrijven net zo helder geformuleerd wordt als op het verkeersbord. Waar maak je mee, dat zo expliciet gemaakt wordt wat iedereen maar als gegeven aanneemt? Gewoon helder maken wat je bedoelt.

Ik definieer heldere communicatie wel eens als zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten. Traditioneel leer je dan dat er een zender is en een ontvanger en dat er ruis kan ontstaan. Erg behulpzaam, maar het leert niet veel verder dan wat je dagelijks om je heen al waarneemt. Voor mij zijn twee dingen belangrijk bij communicatie: intentie en interpretatie.

Wat is je intentie met wat je zegt? Wat bedoel je te zeggen? Nu is het een beetje overdreven om dit bij elk woord te doen. Maar het helpt wel. Neem de foto. Is het de bedoeling om duidelijk te maken dat het bord aan een paaltje zit? Of wil het bord ons waarschuwen voor een mogelijk gevaarlijk obstakel (zoals in een loopgroep naar elkaar gebeurt)? Als we de bedoeling achter de communicatie kennen, wordt het al gemakkelijker te begrijpen. It starts with why, ook hier.

Als het om interpretatie gaat, is het vaak handig om - voor je je oordeel velt - na te gaan of je de bedoeling goed begrepen hebt. Dus waardevrij terug te leggen: begrijp ik goed dat... Dit voorkomt oeverloze discussies over misverstanden. En op wereldschaal scheelt dat heel veel conflicten.

In praktijk brengen dus: intentie en interpretatie. Waar ik deze wijsheid vandaan haal? Ik kan natuurlijk met een intelligente blik verwijzen naar Covey: begrijp voordat je wordt begrepen. Ik kan ook met gebogen hoofd erkennen: een coach kan je alleen maar daar brengen waar hij zelf geweest is.