ooievaarspaartjeNu maar hopen dat mijn blog nog door de filters heen komt, na deze foto. Hij is van jongsleden maandag en het tafereeltje was te bewonderen op de schoorsteen van het nieuwe huis van vrienden van mij. Dit ooievaarspaartje neemt het tweede deel van zijn naam wel heel serieus. Ik had het nog nooit eerder waargenomen. Wel op allerlei andere plekken: het zindert in de natuur van het voorjaar op dit moment. Fascinerend om bij te zijn, te zien, waar te nemen. Je kunt je voorstellen dat ik een behoorlijke tijd in bewondering naar de ooievaars heb staan kijken. Hoe ze het bouwen van het nest en het creëren van de nieuwe bewoning afwisselden. Mijn vrouw grapte al dat onze vrienden gezinsuitbreiding wacht. En dat is natuurlijk wel wat dit parende paartje ons belooft: er komt iets nieuws aan. Het is in het werk niet anders.

Vernieuwing is noodzakelijk, innovatie is de drijvende kracht om verder te komen. En om bij dat nieuws uit te komen, heb je elkaar nodig, heb je een intensief samenzijn nodig, en moet je soms even broeden op ideeën. We kennen allemaal de voorbeelden. Twee partijen die samen iets heel moois afleveren. De combinatie van Philips en Douwe Egberts in de Senseo is een veelgebruikt en veelgeprezen voorbeeld. Maar wie had tien jaar geleden gedacht dat je verzekeringen in blik bij de HEMA zou kopen, hotelovernachtingen of treinreizen bij Kruidvat, dat je via je mobiele telefoon zou kunnen betalen bij de bank of de Bijbel kon lezen, dat een organisatie-adviseur zou bloggen.

Afgelopen vrijdag nog was ik met zeven mannen op Ameland om elkaar bevruchtend concepten uit te denken. Het jaarlijkse gala van de KNRM - vaker onderwerp van gesprek in mijn blogs - komt er in het najaar weer aan, en dit keer wilden we op tijd het nevenprogramma ontwerpen. Prachtig om te zien hoe we op elkaar bouwden, hoe verschillende elementen opgeteld een succesvol concept vormen, hoe verschillende kwaliteiten van ons aan elkaar gesmeed de sterktste ideeën genereerden. Op zaterdag heb ik tijdens het loungen in een beachclub op Ameland met een deel van het gezelschap dezelde creativiteit nog maar een keer aangeboord: 'denk met mij mee over de presentatie/pitch die ik volgende week moet houden bij een nieuwe klant met een vraagstuk over de implementatie van de nieuwe beoogde strategie'. En met hetzelfde verbluffende effect: op het moment dat ideeën over elkaar heen tollen, komt er een kracht vrij die originele en vernieuwende ideeën naar boven brengt. Terwijl is het zo tik, denk ik aan het voorbeeld van de grondzee dat vrijdag door een aantal redders aan ons werd uitgelegd. Hoewel dat voorbeeld veel bedreigender is, is de parallel in positieve zin wel mooi. Als je met elkaar onderliggende creativiteit loswoelt, heeft dat honderd keer meer kracht.

Af en toe mag ik brainstormsessies over innovatie en vernieuwing begeleiden, waar ditzelfde gebeurt. Van tevoren vind ik dit altijd heel spannend. Het begint letterlijk met een leeg vel papier, ook voor wat betreft mijn draaiboek voor de sessie. Waar ik normaal gesproken mijn houvast nog kan vinden in mijn voorbereiding en de stappen die ik bedacht had te zetten, kan ik het nu maar met één ding doen: vertrouwen in de groep die ik begeleid en vertrouwen in mezelf als begeleider. Met als gevolg: een buiteling van plannen, ideeën, flitsen, aanvullingen, vernieuwing en innovatie. Een ooievaarspaartje is er niets bij!