slangGrappig hoe bepaalde dingen zich steeds bij bepaalde klanten voordoen. Zo heb ik klanten waar er altijd technische malheur is, als ik met een team aan de slag ben. Eén coachingsklant heeft bij mij de reputatie dat de wandelsessies altijd in het water vallen (vorige week alweer, nog bedankt René). En bij een andere klant komen wij tijdens onze wandelingen vaak bijzondere natuurverschijnselen tegen. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat hij vaak de ontdekking doet. Zou mijn coaching wellicht niet interessant genoeg zijn? Vlak voor de zomer ritselde er naast ons plotseling iets heftigs. En uit het zonovergoten bladerdek schuifelde deze slang ineens het pad op. Geen idee wat het is - een zoektocht op internet doet mij denken aan een adder. We hebben er gefascineerd een hele tijd naar staan kijken: een roerloze adder in de bossen van Ugchelen. Nu is de stap

naar mijn dagelijkse werkzaamheden natuurlijk snel gelegd. Denk maar aan het addertje onder het gras op het moment dat mijn telefoon stuk was, en de garantievoorwaarden toch niet zo soepel waren. Denk maar aan kleine lettertjes, onverwachte voorwaarden, aangeklikte algemene voorwaarden die toch net die ene uitzondering vermelden, ongedachte uitsluitingen, verstreken termijnen. We kennen het allemaal van mobieltjes, verzekeringen, electrische apparatuur. En al die adders blijken net zo onbeweeglijk te zijn als het exemplaar op de foto.

Regelmatig kom ik ook andere addertjes onder het gras tegen. Dat geldt met name als ik met teams in de slag ben. Heel listig liggen in teams soms de slangen verstopt. Af en toe zelfs in die mate dat het wel een mijnenveld lijkt. En dan blijkt het team een formeel niet bestaande, maar o zo aanwezige gedragscode te hebben. Een lijstje met verboden onderwerpen. Of plotseling heeft iedereen in het team een eigen gebruiksaanwijzing. Of iedereen in het team bezit een brief met kleine lettertjes over de andere teamleden - maar wel weer een eigen brief. En je knipt met je vingers en de kaken met gif slaan toe.

Het is funest voor een team als er geen onderling vertrouwen is. Het is destructief als de teamleden geen veiligheid bij elkaar, bij hun leidinggevenden of in het team ervaren. Het slaat alle energie dood als je 's morgens op weg gaat naar je werk, maar de vergelijking met een oorlogsgebied niet uit je hoofd krijgt. Wie zijn regeringsgetrouwe troepen en wie horen bij de oppositie? Welke bijbedoeling heeft welke opmerking en hoe heb je die kanttekening te interpreteren? Immers, het is zwaar elke dag te ervaren dat er geen wredere situatie is dan de lieve vrede.

Het zijn niet mijn favoriete zaken om op te pakken (maar wie heeft dat wel bij slangen?) en tegelijkertijd acht ik het van groot belang om de bermbommetjes weg te halen. Om te werken aan veiligheid en vertrouwen. Om elkaar complimenten te durven geven, zonder daarna je vingers na te hoeven tellen. Om in alle openheid ergernissen met elkaar te delen, waarna blijkt dat je elkaar daarna nog blij in de ogen kunt kijken. De moeite waard om mee aan de slag te gaan. Zodat je weer lekker met blote voeten over het gras kunt!